SPAGHETTI MASAK LEMAK UDANG

Kali ni kakak nak share resepi pulak. Tak pandai masak. Tapi suka masak and suka cuba makan benda baru.

Haritu kakak ade la makan kat 1 kedai hipster dekat area office kakak. Spaghetti masak lemak udang. Sedap. Tiba-tiba dinner malam ni kakak nak buat sendiri.

Dah boring makan nasi, bertukar selera la pulak. Ni kakak kongsikan resepinya. Resepi lebih kurang je dengan masak lemak udang biasa tu. Cuma kena tukar santan ke cooking cream. 

Bahan-bahan
1) Bawang putih 3 biji
2) Bawang merah 5 biji (size sederhana)
3) Serai 2 batang
4) Asam keping 1 keping
5) Cili padi (ikut selera nak pedas ke tak)
6) Cooking cream 1/2 cawan
7) Susu segar 1/2 cawan
8) Air mask 1/2 cawan
9) Udang 10 ekor
10) Spaghetti
11) Sedikit serbuk kunyit
12) Sedikit garam
13) Sedikit gula

Cara-caranya
1) Rebus spaghetti. Letakkan sedikit minyak dan garam supaya spaghetti tak melekat. 
2) Kisar bawang putih dan bawang merah. 
3) Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama air, cooking cream, susu segar dan serbuk kunyit. Kacau sehingga mendidih. 
4) Masukkan serai, asam keping dan cili padi. 
5) Masukkan garam dan gula secukup rasa. 
6) Masukkan udang. Kacau sehingga masak. 
7) Siap untuk dihidang bersama spaghetti. 

Selamat mencuba semua. 

P/s : Anggaran untuk 2 orang makan



Comments

Popular posts from this blog

BAGAIMANA KREATININ PESAKIT BUAH PINGGANG INI TURUN MENDADAK

CARA KECUTKAN FIBROID TANPA PEMBEDAHAN